Alanmiehet

Akselit

 

Akselit

 

Akselit alko hiljalleen vaihtua auton alle. Etupää kasattiin Hiluxin jarruilla ja napalukoilla, koska HJ:n osat oli tietty ...kana. Jousen kiinnikkeet ja tukivarren tolppa tuli Hiluxin akselista. Ohjauksessa oli helppo käyttää sitä Hiluxin kullan arvoista kuskin puolelta löytyvää ohjausosaa. 

17.1.2005 Ohjaukseen lisättiin jäähdytin paluupuoleen, koska mehut alkoivat käydä lämpösinä. Toimi kohtuullisesti, mutta tehostimen pumpussa oli jo hieman tuhoja käynyt. Akselin ja stefan väliin päätyy ajan mittaa likaa ja se oli kuluttanut uran stefan kohdalle. Tuloksena mehut tulivat seisonnan aikan ulos ja tehostin ei toiminut. Vaikka nestettä lisäsikin, oli järjestelmässä sen verran vaahtoa, että ajo oli vaikeaa. Pumppu käytettiin osina ja vaihdettii akselille laakeri, joka oli aika kulunut ja stefa jätettiin millin verran ulos paikaltaan. Homma toimii ja ohjaus on parempi kuin koskaan. Rempan ohessa suoristin raide tangon oikein kunnolla ja vaihdoin ohjausiskarin Rangen vastaavaan. Raidetangon päähän piti tehdä tätä varten uusi osa kiinnitystä varten. 

Kulutusosaa, koitetaas välillä Longfieldejä, jos ne ei ihan yhtä moneen osaan menis....

Tein tällasen.

Se toisen puolen vetari onkin jo vähän vaikeampi löytää tallin lattialta.

Londfieldit on kiinni ja kestotesti alkaa. Huhu kertoo, että kulutusta longit ei kestä, vaan eipä tässä tolkummin tiellä ajetakaan. Mitään suuria odotuksia ei niiltä ole, mutta toisaalta hyvin nuo käytetyt originaalitkin on kestänyt. Olisiko yhdistelmällä kevyt auto/vähän tehoa osuutta asiaan? 

  Taakse tuli HJ:n rummut. Pääsylinteri tuli myös HJ:sta. Takaperään tempasin sitten samalla kemppilukon. Lehtijousien kiinnitykset tein neliöpalkista ja kiinnitykset nousi pari senttiä. Takapäästä otettiin akselin vaihdon yhteydessä pari kuormalehteä pois, mutta jäi vieläkin turhan jäykäksi.

24.10.2004 Yläkuvassa on iskarit originaalipaikoissa. Rajoittavat ikävästi ulosjoustoa ja tuppaavat siksi katkeamaan päistään. Jouset tosiaan antaa kivasti ulosjoustoja ilman iskareita. Ongelmaa ratkottiin HJ:n takaiskareilla, jotka osoittautuivat pari senttiä lyhyemmiksi. Varmistelin molemmat päät hitsaamalla vahvikesauman lenkin juureen.

Akselin vaihdon yhteydessä (jaa-a moneskohan vaihto tää nyt olis?) muutostöiden listalle tuli alakiinnityksen muutaminen akseliputkeen kiinni.

Hiluxin ja HJ:n kardaanilaipat akseleissa on muuton vaihtokelpoisia keskenään. BJ:n laipassa on erilaiset boorit. Huomaa yllä olevan kuvan näpäkät takariipukkeet.

Akselinvaihdon jälkeen autolla ajettiin muutama reissu. Jostain syystä 3,7 välitys ja 35 –tuumaset kumit aiheutti välillä kevyttä kytkimen katkua. Varsinkin kuran jäljiltä voima ei oikein välittynyt pyörille asti. Tässä vaiheessa auto alkoi kuitenkin etenemään jo kohtuullisesti. Takakardaani piti hirmu meteliä suuresta poikittaiskulmasta johtuen. Asiaa saattoi vähän auttaa se vuoden päivät vaihtokunnossa ollut kardaanin tukilaakeri.

Akselihin tuli murikan vaihto kun löyty lukollinen etumurkula. Taakse tempasin BJ:n lainamurikan, jotta pyöris renkaat samaa tahtia ja pääsis ajamaan. BJ:n murkula omaa sen 4,11 välityksen, joka piti olla myös etuakselissa. Niinhän sen PITI olla. Välitys eroa ei muuton edes huomaa, kun autolla on ajettu vaan metsässä ja nopeus on hiljainen. Mistähän se johtuukin, että tulee mielellään ajettua aina pienimmällä vaihteella. Hiluxin ominaisuuksiin lukeutuu myös painava keula verrattuna perään. Kun renkaissa on sama paine molemmissa päissä, eturenkaat painuu kohtuullisesti ja takarenkaat näyttää samalta kun katupaineilla. 

Hyvä aihio tollanen HJ:n puolikevennetty perä. Sen saa vaikka mihin laitteeseen kiinni, kun murkulan voi laittaa väärin päin pienellä työstämisellä (lautaspyörän urat, pari pinnapulttia), jolloin ei haittaa miten päin takakardaani pyörii. Jos tekee vielä kiinnikkeet uusiks saa murikan alkuperäsen sijaan myös kuskin puolelle. Akseli siis pystynee pyöräyttämään 180 astetta. Takalaipan pulttijako näyttää olevan sama kun murkulan.

24.10.2004  HJ:n full-floateri on paikoillaan ja siinä sellainen oikeanlainen, vivustollinen perämurikka. Vaijerikin on vedetty hyttiin, jotta auton saa halutessaan vaikka kääntymään. Auttaa tosiaan paljon kun saa takalukon kytkettyä pois päältä.

20.11.2004 Taka-akselista petti pinjonin laakerointi. Osaltaan asiaa auttoi puuttuva traction-bar, toisaalta riittävän monta kivikosketusta kardaaniin. Takakardaani on paksua putkea ja kestää kosketukset, siksi niitä ei mitenkään vältellä. Ei voi sanoa muutoinkaan, että ajotyyli olisi mitenkään kalustoa säästelevä.

 17.1.2005 Taka-akseli tuli rempattua joku viikko sitten.Välitys tuli vaihdettua samalla yhdestä etuperästä, joka oli ilmeisen vähän ajettu. Pinjonin molemmat laakerit ja stefa on nyt uusia, joten nyt pitäis kestää taas hyvän aikaa.

Viimeksi päivitetty 25.6.2022

Toyota BJ-42 25.6.2022 Vinssauspäivä Hyvinkäällä 5.2.2022 25.6.2022 Masinmäki 4.7.2020 13.7.2020 Putkirunko 18.9.2016 Kulmakorpi 27.8.2016 27.8.2016